Ondernemer van de maand - Wereldwinkel

ovdm-wereldwinkel.jpg“Een winkel met een missie”

Wereldwinkels zijn al ruim 40 jaar een begrip in Nederland. Wat ooit ontstond uit idealisme heeft ook in de huidige tijd nog steeds bestaansrecht. Dat geldt zeker ook voor de Wereldwinkel in Varsseveld, opgericht in 1997 en inmiddels gevestigd in een open en ruim pand aan het Kerkplein.

“Het doel van de Wereldwinkel is het bevorderen van eerlijke handel”, vertelt Ine Hofs, die sinds de oprichting als vrijwilliger betrokken is bij de winkel. ‘Eerlijke handel’ betekent dat er een goede prijs en leefbaar loon wordt betaald aan producenten, dat er langdurige handelsrelaties worden aangegaan en dat er goede werkomstandigheden zijn voor mannen en vrouwen. Daarnaast is het belangrijk dat er met respect voor mens en milieu wordt geproduceerd. Ook is er geen plaats is voor kinderarbeid.

Ging het in de begintijd vooral om koffie, thee en cacao, tegenwoordig is in de Wereldwinkel een uitgebreid assortiment te vinden uit veel derde wereld landen. Onze inkoopgroep bepaalt het aanbod in onze winkel. Daarbij luisteren ze goed naar de wensen van onze klanten en medewerkers.

Naast levensmiddelen vindt de bezoeker in Wereldwinkel Varsseveld een divers aanbod cadeau-artikelen, zoals woonaccessoires, sfeerartikelen, sieraden en papierwaren. Maar ook de ‘Dopper’, de duurzame waterfles, is prominent in de winkel aanwezig, één van de producten waarmee we ons als Wereldwinkel onderscheiden. De Dopper heeft een missie, namelijk het terugdringen van de hoeveelheid plastic wegwerp (water)flesjes. Bovendien gaat 10 % van de winst naar waterprojecten, o.a. in Nepal. Fair Trade en duurzaamheid zijn kernwoorden in onze winkel.

Wereldwinkel Varsseveld is de enige Wereldwinkel in de gemeente Oude IJsselstreek. Onze klanten komen niet alleen uit de directe omgeving maar uit de hele regio. Sommige klanten zie je regelmatig, anderen komen alleen als ze op zoek zijn naar iets specifieks.

Onze Wereldwinkel werkt met ca. 40 vrijwilligers. Vrijwilligers die in de winkel staan doen dit meestal één dagdeel in de veertien dagen, voor iedereen goed te doen. Daarnaast is er onder andere een inkoopgroep die zich naast de winkeldienst bezig houdt met het “op peil houden van de winkelvoorraad”. “We spelen hier beslist geen winkeltje”, het is serieuze business, ook wij moeten gewoon onze vaste lasten kunnen betalen.

Ingekocht wordt er in Culemborg waar het merendeel van de importeurs is gevestigd in een tweetal inkoopcentra.

De Wereldwinkel is niet weg te denken uit Varsseveld. Varsseveld is een mooi dorp, wij zitten hier op een mooie locatie, lekker in het centrum van het dorp met goede, gratis parkeergelegenheid en enthousiaste ondernemers en klanten om ons heen.

Meer informatie over Wereldwinkel Varsseveld is te vinden op www.wereldwinkelvarsseveld.nl

 

Colofon

© 2022 Varsseveldse Ondernemers Vereniging
Alle rechten voorbehouden
webdesign: Web & Print
webhosting: Dricom
disclaimer