Ondernemer van de maand - Saskia Heijink

ovdm-rutgers.jpg“Kinderen die veel lezen hebben ouders die veel lezen”

Boekhandel Rutgers is een begrip in Varsseveld en wijde omgeving. Het familiebedrijf, dat in 1929 werd opgericht, wordt inmiddels geleid door de derde generatie. Eigenaresse Saskia Heijink is zelf een fervent lezer met een brede smaak en een voorkeur voor literatuur. Drie (nieuwe) boeken lezen per week is voor haar heel gewoon.

“Lezen verrijkt je leven”, is Saskia van mening. En ondanks nieuwe manieren van lezen zoals een ebook gelooft Saskia dat boekwinkels een reden van bestaan houden. “Maar dan wel op de manier zoals wij het hier ook doen. Een goed, breed en diep assortiment in alle genres. Klanten komen van ver weg omdat ze horen dat hier ‘alles’ te vinden is. Die verwachting waarmaken is lastig, maar het lukt al bijna honderd jaar.”

Door - net als alle medewerkers in de boekhandel- zelf veel te lezen is op veel vragen van klanten het antwoord te geven en kan er goed advies worden gegeven. Daarnaast zijn er klanten die als een soort ‘aanraders’ met regelmaat interessante nieuwe schrijvers aandragen. “Wij zijn niet gebonden aan een bepaalde winkelformule en bepalen helemaal zelf ons assortiment. Als klanten iets specifieks zoeken gaan wij er naar op zoek. Desnoods over de hele wereld”, vertelt Heijink.

Naast het uitgekiende assortiment zijn er nog twee factoren waardoor boekhandel Rutgers succesvol is. “Onze literaire lezingen zijn in heel Nederland bekend. In de loop van de jaren hebben we alle bekende schrijvers wel een keer in Varsseveld gehad”, vertelt Heijink. “En verder is onze kinderleesclub al geruime tijd een succes. De kinderleesclub is een clubje kinderen uit groep 5 en 6 of groep 7 en 8 van de basisschool, die in een schooljaar zes keer op woensdagmiddag een uurtje bij elkaar komen in de huiskamer bij Boekhandel Rutgers in Varsseveld. De kinderen krijgen voor elke clubmiddag een leesboek mee, dat tijdens dit uurtje wordt besproken onder leiding van Theo Sessink, die er elke keer weer een gezellige middag van maakt, met een leuke puzzel, spel of andere doe-dingen.”

Dat kinderen meer gaan lezen vindt Heijink belangrijk. “Jong geleerd is oud gedaan. En gelukkig weten veel kinderen een goed boek nog best te waarderen. Ouders hebben daar veel invloed op. Ik zie dat hier in de winkel terg. Kinderen die veel lezen hebben ouders die veel lezen”, concludeert ze.

Ebooks en ereaders gaan het geprinte boek nooit helemaal vervangen is de overtuiging van de eigenaresse. “Wij zien hier in de winkel weer een toename in de verkoop van boeken. Mensen willen een boek in de hand hebben en snel even terug kunnen bladeren.”

Behalve boeken kan men bij boekhandel Rutgers ook terecht voor kantoorartikelen, wenskaarten en tijdschriften. “Tegen de landelijke trend in zijn kantoorartikelen bij ons echt een belangrijke artikelgroep gebleven. Dus daar gaan we gewoon mee verder”, aldus Heijink.

Boekhandel Rutgers is één van die speciaalzaken die het centrum van Varsseveld zo aantrekkelijk maakt. “Er is vaak veel kritiek geuit over Varsseveld maar het is een dorp met leuke mensen, heel veel leuke winkels en er kan er gratis geparkeerd worden, vaak dicht bij de winkels.”

 

Colofon

© 2022 Varsseveldse Ondernemers Vereniging
Alle rechten voorbehouden
webdesign: Web & Print
webhosting: Dricom
disclaimer